- Futloos gevoel
- Snel geïrriteerd
- Vermoeide ogen
- Geheugenproblemen
- Hoofdpijn en/of spierpijn
- Klachten in de nek, rug of schouders
Waarom ben ik zo moe?
Ben je vaak vermoeid? Je bent zeker niet de enige. Zeker in de maanden na de feestdagen ervaren we meer last van vermoeidheid, maar waar komt die vermoeidheid eigenlijk vandaan? Sterker nog; Hoe kan ik mezelf weer energiek voelen! Lees onze tips
Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem in de snelle maatschappij waar wij nu in leven. Het is niet altijd gemakkelijk om je werk, sociaal leven, sporten, gezin en selfcare te combineren. Onze To-Do lijsten zijn ontzettend lang en we hebben ook wel eens de neiging om een goede nachtrust als een luxe te beschouwen. Dit kan uiteindelijk leiden tot overprikkeling, slechte eetgewoontes en minder fijn in je vel zitten.
Waarom ben ik zo moe?
Vermoeidheid hoort niet de norm te zijn, ook niet als je druk werk hebt, veel sport en veel te doen hebt. Als je weinig energie hebt, is dat een teken dat er iets niet helemaal lekker gaat in je leef of in je koppie. Slecht eten, stress, je spijsvertering hebben allemaal invloed op hoeveel energie je hebt. Je energielevel is een directe weerspiegeling van je gezondheid en die gezondheid is ook weer gelinkt aan gewoontes.
Vermoeidheid symptomen
Veel voorkomende oorzaken van vermoeidheid
Slecht slapen.
Gemiddeld heeft een volwassen iemand ongeveer 7 tot 9 uur slaap nodig. Maar niet iedereen komt hier aan. Sommige mensen kunnen heel lang wakker liggen en niet in slaap vallen. Je bent veel bezig met piekeren en kan het niet loslaten. Herkenbaar?
Wat kun je hieraan doen?
- Werk aan een slaaprimte - Ga op een vaste tijd naar bed en op een vast tijdstip er weer uit
- Upgrade je slaapkamer - een volledig donkere slaapkamer met een temperatuur rond de 18 graden daarin slaap je het best.
- Filter blauw licht - Het blauwe licht van je telefoon, tablet of laptop houdt je ook wakker. Ook nadat je het hebt uitgezet. Beeldschermen voor het slapen gaan kun je het beste vermijden.
Slecht eten
Ook van voeding krijg je meer energie. Je moet het zien als je kacheltje dat je weer laat branden. Wanneer je worstelt met vermoeidheid is het belangrijk om extra aandacht te geven aan een aantal voedingsstoffen. Wellicht heb je een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen.
Welke vitamines bij vermoeidheid innemen:
- IJzer
- Magnesium
- Kalium
- Vitamine B12 en B9
Vitamine B12 te kort kan veel invloed hebben op je lichaam, maar dit uit zich bij iedereen weer anders. Vermoeidheid is er daar één van. Het is belangrijk om altijd voldoende vitamine B12 in te nemen, bijvoorbeeld Lucovitaal B12. Vitamine B12 zorgt voor een goede opbouw van het lichaam, laat de zenuwen goed werken en maakt rode bloedcellen aan die zorgen voor zuurstof naar de organen.
Spijsverteringsproblemen of voedselintoleranties
Je darmen die bepalen een groot deel van je gezondheid. Het is dan ook geen geheim dat je darmen een groot impact hebben op jouw gemoedstoestand, dus ook op je energielevel. Vermoeidheid kan in sommige gevallen zelfs een syndroom zijn van prikkelbaredarmsyndroom. De chronische ontsteking en fysieke stress die hoen bij chronische spijsverteringsproblemen, slurpen veel energie. Daarnaast komt vermoeidheid ook voor bij voedselgevoeligheden.
Wat kun je er zelf aan doen?
Allereerst onderzoeken waar jou darmklachten vandaan komen en wat de oorzaak hiervan is. Daarnaast kan je met een expert gaan kijken waar je qua voeding gevoelig voor bent, maar je kunt je darmen ook stimuleren om de juiste bacteriën te krijgen. Kies dan voor probotica.
Stress
Dit is denk ik wel de meest voorkomende boosdoener; stress. Stress is iets heel ontastbaars. Je kunt ook stress ervaren terwijl je er zelf niet bewust van bent.
Wat kun je er zelf aan doen?
Wat je kunt doen is een beetje goed voor jezelf zorgen, zodat je mind en lichaam beter met stress kunnen omgaan. Genoeg bewegen, frisse lucht helpt enorm en zorgt ervoor dat je het stofje endorfine aanmaakt, waardoor je cortisolniveau daalt. Daarnaast is structuur voor iemand die stress heeft erg belangrijk. Kom niet voor verwachtingen te staan, waardoor je stress niveau alleen maar hoger wordt. Hiermee willen we niet zeggen dat je stress dan weg is, maar het is een stap naar de goede richting.
Af en toe een verwenmomentje voor jezelf is the key!
Ook interessant