Haarverzorging zonder parabenen, sulfaten en siliconen

Haarproducten zonder parabenen en sulfaten zijn populair. Waarom? En zijn de producten wel even goed als een gewone shampoo?

Haarverzorging zonder parabenen, sulfaten en siliconen

Steeds meer vrouwen zijn op zoek naar haarverzorgingsproducten zonder parabenen, sulfaten en siliconen. Waar zijn deze toevoegingen eigenlijk voor bedoeld en werkt een shampoo zonder parabenen, sulfaten en siliconen eigenlijk net zo goed als een gewone shampoo?

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn effectieve reinigers en zorgen ervoor dat shampoo schuimt. We zijn dol op veel schuim maar schuim kan agressief zijn voor je haar en hoofdhuid en zorgen voor irritatie. Een sulfaatvrije shampoo is een milde shampoo die vooral geschikt is voor mensen met een droge en gevoelige hoofdhuid. De voordelen van sulfaat vrije shampoo:
- Meer glans
- De haarkleur blijft langer mooi
- Natuurlijk
- Geen irritatie
- Minder pluizig
- Minder haaruitval
Een sulfaat vrije shampoo werkt even goed als een gewone shampoo, maar schuimt dus minder. Hierdoor kan je het gevoel hebben dat je haar misschien niet goed schoon wordt, maar dit is wel het geval.

Producten zonder sulfaten zijn:

Redken Clean Maniac Shampoo  -  Matrix Biolage RAW shampoo -  L'Oréal Source Essentielle

Parabenen en siliconen in je shampoo

Naast sulfaten  zitten er ook parabenen  en siliconen  in een shampoo. Parabenen zorgen ervoor dat de producten langer houdbaar blijven. Siliconen laten een glanzend, zacht laagje om de haren achter. Dit kunnen synthetische siliconen zijn die niet makkelijk uit de haren gewassen kunnen worden. Wanneer er te veel siliconen op het haar zitten kan het haar uitdrogen en beschadigen.

Shampoos zonder parabenen en siliconen zijn dus wat minder lang houdbaar en laten je haar minder glanzen. Toch zijn deze shampoos eigenlijk net zo geschikt om je haar te wassen als gewone shampoos.

Producten zonder parabenen en siliconen zijn:

Maria Nila Shampoo     -   Matrix Biolage Shampoo    -    PHB Ethical Beauty Shampoo

Hoe weet ik of mijn shampoo vrij is van parabenen, sulfaten en siliconen?

Werp eens een blik op de ingrediëntenlijst van je haarverzorgingsproducten en je ziet snel of deze ingrediënten in de producten aanwezig zijn.

Bij sulfaten kan het gaan om :
- Ammonium Lauryl Sulfate
- Ammonium Laureth Sulfate
- Sodium Lauryl Sulfate
- Sodium Laureth Sulfate

Wil je weten of er siliconen in je haarverzorgingsproducten zitten? Bekijk dan de ingrediëntenlijst en zoek naar ingrediënten die eindigen op –cone. Bijvoorbeeld:
- Dimethicone
- Amodimethicone
- Methylisothiazolinone

Parabenen staan onder de volgende namen op de ingrediëntenlijst:
- Methylparabenen
- Ethylparabenen
- Propylparabenen

Wist je dat de ingrediëntenlijst is geordend op het aanwezige gewicht in een product? Het ingrediënt dat als eerste op de lijst staat zit dus in de grootste hoeveelheid in het product. Het laatstgenoemde product is dus in mindere mate aanwezig.

Wil je ook een shampoo zonder parabenen, sulfaten en siliconen?

Als je op zoek bent naar haarverzorgingsproducten die zowel sulfaatvrij, parabeenvrij, siliconenvrij als zeep- en alcoholvrij is hebben wij de producten voor je op een rijtje gezet:
- Kérastase Aura Botanica (zonder sulfaten en siliconen)
- Chi Keratin Shampoo (zonder sulfaten en siliconen)
- L’Anza Healing Remedy (Zonder sulfaten)
- Davines Essential Haircare (zonder parabenen en sulfaten)
- Wella Elements (zonder sulfaten en siliconen)
- Kérastase Bain Vital Dermo-Calm shampoo (Zonder siliconen)


Kérastase Aura Botanica producten

Even wennen….

Wanneer je een shampoo zonder sulfaten gaat gebruiken zal het even omschakelen zijn qua routine en gevoel tijdens het wassen van de haren. De shampoos zonder deze ingrediënten schuimen namelijk minder. Je hebt het gevoel dat het haar minder schoon is terwijl het haar en de hoofdhuid echt wel schoon geworden zijn. Het kan wel zijn dat de hoofdhuid en het haar even moeten wennen aan het gebruik van deze producten. Het haar kan stug en als stro aanvoelen. Na enkele weken is het haar gewend aan je shampoo zonder sulfaten en zal het ook weer zacht aanvoelen.

Mensen met een droge en gevoelige huid hebben baat bij het gebruik van producten zonder parabenen, sulfaten en siliconen vanwege de milde reiniging. Heb je echter vet haar, dan kunnen deze producten minder werken omdat talg en siliconen uit stylingproducten lastiger weg te wassen zijn. De prijs van een shampoo zonder parabenen, sulfaten en siliconen is gelijk aan een gewone shampoo.

Topproducten:

Help! Luizen in het haar

Hoofdluizen lopen van hoofd naar hoofd en iedereen kan het krijgen, zowel kinderen als volwassenen. Lees hier hoe je hoofdluis kan behandelen en voorkomen.

Lees artikel

Uitgelicht! L’Oréal Steampod: Stijltang met stoom

De L’Oréal Steampod is mateloos populair, maar waarom? Wat zijn de voor- en nadelen?

Lees artikel

Vogue Online Shopping Night bij HBB24

Het is bijna zover! Op 24 april is het weer Vogue Online Shopping Night ! Zet de datum in je agenda en shop je favoriete producten met 20% korting!

Lees artikel